ASV atvērtā koda valsts pārvalde: inovāciju galerija


Kandidējot uz ASV prezidenta amatu, Baraks Obama solīja Pārmaiņas. Stājoties amatā, kā vienu no pirmajiem (patiesībā - pašu pirmo) Obama parakstīja memorandu par caurskatāmu un atvērtu pārvaldi, par pamatu pasludinot trīs principus, kas jāievieš dzīvē - causkatāmību (Transparency), līdzdalību (Participation) un sadarbību (Collaboration).

Šiem trim principiem ASV valsts pārvaldē ir jānodrošina lielākas atskaitīšanās iespējas, efektivitāti un ekonomiskas iespējas, padarot pārvaldes datus un darbības atvērtas; jānodrošina iespējas veidot plašāku ekspertīzi valdības lēmumu pieņemšanas procesā; jānodrošina iespēja problēmu risinājumus meklēt, apvienojot dažādu valsts pārvaldes iestāžu, to darbinieku un visas sabiedrības zināšanas.

21.maijā (120 dienas pēc memoranda parakstīšanas) atbildīgās amatpersonas nāca klajā ar savu piedāvājumu, tajā skaitā ar tīmekļa vietni jaunajai iniciatīvai . Izlaidīšu stāstu par atvērtās pārvaldes rīcībpolitikas veidošanu (ar prāta vētrām, diskusijām un melnrakstu rakstīšanu internetā) - šobrīd visiem jaunumiem, iespējām un padarītajiem darbiem var sekot līdzi iniciatīvas blogā.

Šķiet, sekojot padarītajam, nozīmīgākā un interesantākā ir sadaļa "Inovāciju galerija". Šajā galerijā apkopoti valsts pārvaldes servisu spilgtākie piemēri, kur pasludinātie principi ir ieviesti dzīvē. Tās ir vairākas tīmekļa vietnes, kas radītas no jauna vai būtiski uzlabotas, lai valdības datus padarītu pieejamus, lai dotu iespēju izteikt viedokli un veidot diskusijas, kā arī īstenotu jaunus projektus.

Piemēram, viena no jaunajām iniciatvām - Data.gov , nupat atzīta arī par labāko ASV valdības web lapu. Šajā vietnē apkopoti dati no visdažādākajām ASV valsts pārvaldes iestāžu datu bāzēm par visdažādākajām nozarēm - demogrāfiskie rādītāji, vides piesārņojums, budžets, veselības rādītāji, darbaspēks, transports, zinātne... Visi dati tiek piedāvāti atkalizmantojamos formātos, tos var lejuplādēt, uz to pamata var veidot jaunas aplikācijas, veikt datu analīzi vai izmantot saviem pētījumiem. Turklāt Data.gov veidotāji aicina iedzīvotājus ziņot par citiem datiem, kas vēl būtu pievienojami, kā arī citiem ieteikumiem, kas šo tīmekļa vietni padarītu vēl noderīgāku un vērtīgāku caurskatāmai un atvērtai valsts pārvaldei.

Lai veicinātu iedzīvotāju līdzdalību lēmumu pieņemšanā, jau kopš 2003. gada darbojas vietne Regulations.gov, kas savā ziņā ir līdzīga Likumi.lv. Tajā pieejami visi federālie likumi, noteikumi, normas. Iedzīvotājiem ir iespējas meklēt, lasīt, arī komentēt tiesību aktus. Šogad tīmekļa vietne, uzklausot iedzīvotāju ieteikumus un kritiku atsevišķā sadaļā Regulations.gov Exchange, tika atjaunota un papildināta ar jaunām iespējām. Nu Regulations.gov piedāvā iespēju tiešsaistē sniegt priekšlikumus sagatavošanā esošajiem tiesību aktiem, sekot diskusijām par tiem, vērtēt diskusijas - piedalīties lēmumu pieņemšanas procesā. Ja iepriekš iedzīvotājiem, lai iesniegtu komentārus par tiesību aktiem, vajadzēja iziet caur garāku procedūru, priekšlikumus sniedzot papīra formā, tagad to var izdarīt no jebkuras vietas pasaulē ar dažu klikšķu palīdzību. Šis ir tikai viens piemērs sadaļā "Līdzdalība".

Savukārt sadaļā "Sadarbība" tapis tāds projekts kā Business.gov, kur mazie uzņēmēji tiek aicināti diskutēt un attīstīt sadarbību gan savā starpā, gan ar valdības pārstāvjiem, gan ar nozares profesionāļiem. Turklāt liels uzsvars tiek likts tieši uz valsts pārvaldes darbiniekiem, aicinot tos iesaistīties diskusijās, uzklausīt mazo uzņēmumu pārstāvjus un palīdzēt atrast tiem labāko risinājumu.

Protams, "Inovāciju galerijā" ir vēl daudzi interesanti projekti, tāpat daudzi projekti vēl tikai tiek attīstīti.

Man šķiet, ka arī Latvijā mēs būtu pelnījuši tādu Data.gov.lv, varbūt premjers varētu iztikt bez tādām rezolūcijām. Par Latvijas versiju Regulations.gov, šķiet, pat ir bijušas runas, bet tā īsti līdz realizācijai nav tikts. Žēl, bet diskusija par iespējām un paveikto citās valstīs arī būtu labs sākums.

0 komentāri:

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Ierēdnis 2.0: Uz interneta malām. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.