Kāpēc ASV prezidents liek man skumt

Ir kāda lieta, ko es tīri cilvēciski, savā vientiesībā, nespēju saprast, pieņemt un piedot mūsu politiķiem. Tas ir komunikācijas trūkums ar iedzīvotājiem, īsta saruna, cilvēciskums un cilvēciskas attiecības. Nē, es šoreiz ne par nepieciešamību skaidrot valstij būtiskus lēmumus, sarežģītos apstākļus, pagājušos un paredzamos notikumus (bet arī par to). Es par to, ka Latvijas politiķi prot "dalīt mantu" tikai savā starpā, prot izsūtīt paziņojumus medijiem, reizēm pakomunicēt (pat ne parunāties) ar žurnālistiem, bet neprot, negrib un neatļaujas sarunāties ar cilvēkiem no tautas.

Kāpēc citu valstu līderi spēj teikt iedvesmojošas runas, pa tiešo atbildēt uz iedzīvotāju jautājumiem, doties uz tikšanām ar iedzīvotājiem, bet mūsējie to nespēj? Vai tiešām Obamam ir tik plāna darba kārtība, ka aiz neko darīt viņš ik dienas izlasa kaudzīti ASV iedzīvotāju iesūtīto vēstuļu? Vai tiešām Londonas mērs Boriss Džonsons Twittero, lai nosistu laiku? Par šo droši vien domas dalīsies, bet - vai tiešām Putinam nav nekā labāka ko darīt, kā doties uz jauniešu nometni, lai mazliet paskalotu jaunatnei smadzenes?

Kāpēc Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (jeb viņa PR komanda) ir iekārtojis "blogu", ja viņš nespēj piedāvāt ko vairāk par īsu video brīfingu, kas interesē vidēji 150 cilvēkus? Kāpēc viņš aicina sūtīt jautājumus (1:1 ar premjeru), ja atbildes (premjera, vai tomēr viņa PR gatavotas?) netiek sniegtas? Vai mūsu premjers zina, kas ir tie cilvēki, kas raksta viņam vēstules uz Ministru kabinetu? Kas ir tie privātie pārdzīvojumi, kas iedzīvotājam liek adresēt vēstuli tieši premjeram? Vai tiešām premjeram, ministriem, deputātiem darba kārtība ir nesalīdzināmi blīvāka, kā ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Austrālijas, Krievijas augstākajām atmatpersonām?

Es nezinu, vai kāds man var atbildēt. Varbūt tie ir tikai retoriski jatājumi, kuriem nav nepieciešamas atbildes. Tomēr pārņem kaut kādas vientiesīgas skumjas, kad es skatos, piemēram, šo pašu Baltā Nama sagatavoto video, un savā cilvēciskajā vientiesībā redzu, ka ir cilvēki, kuriem rūp, ka arī ASV prezidents ir cilvēks, kas atrod laiku uzrakstīt satrauktajam iedzīvotājam atbildi. Skatos un skumstu, ja. Es gribu, lai arī mūsu politiķi ar mani runā un spēj mani iedvesmot.

4 komentāri:

Skujiņš teica...
2009. gada 3. augusts 17:37

Līdz nākamajām saimas vēlēšanām ir aptuveni gads. Gadā ir 360 dienas. Ja katru dienu, kāds jaunais politiķis apciemotu 10 ģimenes (~4 cilvēki ģimenē) un iz(ie)skaidrot savu programmu, tad rezultātā būtu ~15 000 cilvēku, kuri ir uzrunāti un izskaidroti jautājumi par savu programmu. Šie 15 000 cilvēki, noteiktu padotu politiķa informāciju tālāk.
Paralēli izveidot internetā resursu, kā piemēram slesersrigai.lv (nedaudz gan sociālāku), kur aicinātu jaunos/talantīgos pievienoties viņam un/vai atbalstīt viņu. Internetā politiķis iegūtu vēl dažus desmitu tūkstošu atbalstītājus, rakstot par problēmām, kuras ir uzklausījis no iedzīvotājiem. Kā "Fun", šis politiķis varētu likt twitter.com bildes, kuras viņš ir nobildējis pa ceļam vai no pašām tikšanās reizēm.
Kopā sanāktu ap 20 - 30 tūkstošiem cilvēku, kuri balsotu par Tevi, jo tu esi bijis ar viņiem ciešā kontaktā un uzrunājis viņus.
Cik balsis vajag politiķim, lai viņš iekļūtu saeimā?

Liena Muraškina teica...
2009. gada 3. augusts 17:47

PCTVL kā pēdējā 9.Saeimas vēlēšanās iekļuva ar 54 684 balsīm jeb 6.03%. Savukārt, lai sarakstā no, piemēram, 19. vietas pakāptos uz 8. un iegūtu deputāta vietu (kā tas bija TB/LNNK sarakstā) pietiek ar 1031 plusiņiem. Rupji rēķinot.

Bet es jau vispār par to, ka ar vēlēšanu reizrēķiniem vien ir par maz. Man prasās motivācija no esošajiem politiķiem visiem Latvijas iedzīvotājiem - arī tiem, kas balsoja par citiem, vai nebalsoja nemaz.

Anonīms teica...
2009. gada 3. augusts 18:56

Skujiņš protams stāsta pareizi, bet neņem vērā, ka lai kādam izskaidrotu programmu, ir jābūt pašai programmai un jābūt ticamībai, ka to pildīs! Pie mums visas programmas beidzas ar - kā var nesolīt? Mūžīgais Force Majeure! Repše, apmēram, tā arī sāka un kas iznāca?
Pie mums visi cer uz 1Milj, kuru iegāzt reklāma un rezultāts gandrīz garantēts. Turklāt kāda ir alternatīva? Izvēlies ko vēlies - saņemsi vecos vēžus vecajās kulītēs!
Kāpēc Dombrovskim nav laika? Jo viņš labāk krīzes laikā paņem brīvu dienu un dodas uz Madonnas koncertu! WTF? Latvijā krīze, bet džekam svarīgs koncerts!
Ko gan skaidrot vidējam Latvietim? To ka no viņa maciņa grib vēl paņemt naudiņu? Vai to ka zelta tilti un bibliotēkas ir svarīgāki par izglītību un medicīnu? Vai par to ka pensionāriem un māmiņām jāsametās, lai segtu Parex parādus?
To visu ir ārkārtīgi grūti paskaidrot it seviški izglītotam cilvēkam!
Tāpēc labāk aizlaist uz Madonnas konci un kārtīgi atpūsties!

Skujiņš teica...
2009. gada 4. augusts 00:23

@Anonīms
Cilvēkiem arī krīzes laikā vajag atpūsties. Savādāk draud pārdekšana un vēl citas lietas.
Programmā vajag minēt arī stilu, ar kādu tiks strādāts.
Ja es būtu nedaudz vecāks un man tiešām interesētu līst iekšā politikā, zinot, ka mani apbērs ar apvainojumiem, tad es arī skaidri pateiktu, kā es strādāšu.
Piemēram, atbalstīt jaunos un ne tikai talantīgos, bet arī spēcīgos.
Atbalstu, ka strādājošajiem pensionāriem, valsts apmaksātās darba vietās, ir jāsamazina pensijas. Dodot garantētās darbavietas budžeta studentiem, kuri par valsts naudu ir mācījušies. Viņiem tieši vajag starta kapitālu, lai veidotu kuplu ģimeni, kura atbalstīs savus vecākus un vecvecākus, kad viņiem pienāks pensijas vecums. Cilvēkam ir savi spēcīgie gadi, kad viņš smagi strādā, pelna un investē savos bērnos. Pensijas vecums, kuram vajadzētu būt jau no 55-60 gadiem, ir domāts, lai atpūstos no šī darba, audzinātu jau savus mazbērnus un colectivememory.com liktu savus stāstus par piedzīvoto.
Un tas ir tikai viens programmas punkts!

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Ierēdnis 2.0: Uz interneta malām. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.