Opengov.se - atvērtākai Zviedrijas valsts pārvaldei


Interesants projekts par atvērtāku Zviedrijas valsts pārvaldi - opengov.se. Projekta mērķis ir izcelt ieguvumus, ko var sniegt brīva pieeja valdības datiem, kā arī parādīt, kā tas praktiski notiek. To īsteno kāds Stokholmā dzīvojošs blogeris un aktīvists Pēters Krancs (Peter Krantz).

Ideja ļoti vienkārša - lai parādītu datus, kas pieejami Zviedrijas valsts pāvaldē, lai piedāvātu tos publiskai zināšanai un izmantošanai, kā arī aicinātu uz atvērtāku valsts pārvaldi, vienā vietā apkopota informācija par datiem, iestādēm, formātiem un to pieejamību. Nacionālā Arhīva datubāzes, Karaliskās bibliotēkas krājumi, Parlaments, valdība, statistikas biroja dati, Tiesu administrācijas informācija, Skolu padomes dati un vēl vairāku valsts pārvaldes un pašvaldību iestāžu informācija sakārtota pa tēmām, norādot datu pieejamību (bezmaksas vai maksas pieeja), formātus.

Nekas sarežģīts, tikai pacietība, interese un entuziasms. Tas būtu lieliski, ja arī Latvijas valsts pārvaldē saražotos un pieejamos datus sakārtotu vienā vietnē, turklāt, nekurnot par ierēdņu slinkumu, bet darot to pēc paša iniciatīvas, par spīti! Es būtu gatava piedalīties un atbalstīt!

Jāsaka, ka šī ir privāta iniciatīva un piedāvā tikai informāciju par valsts pārvaldē pieejamajiem datiem (saites un nelielu aprakstu). Tomēr ir vairāki projekti citās valstīs, ko īsteno valsts pārvalde. Iepriekš jau minēju vienu no ASV valdības iniciatīvām - Data.gov, kur apkopoti dati no visdažādākajām ASV valsts pārvaldes iestāžu datu bāzēm, kā arī piedāvāti rīki datu apstrādei. Arī Austrālijā sabiedrības un visu intresentu lietošanai nodota līdzīga vietne - data.australia.gov.au.  Savukārt Lielbritānijas valdība šādu interneta vietni vēl plāno izveidot - viņi šobrīd, kopā ar brīvprātīgajiem interesentiem, strādā pie vietnes Data.gov.uk izveides.

1 komentāri:

LA teica...
2009. gada 3. novembris 09:18

Savulaik, ieviešot Re-use direktivu, bija doma (t.i. direktiva paredz ka sadu registru butu jataisa) par MK noteikumiem, kas noteiktu vismaz "lielas līnijās", šādu informāciju, un tad jau seko jautājums par vietni. Tā kā iestādes nespēja vienoties un saprast, kādēļ kādam šāda informācija varētu būt vajadzīga un tātad, kādēļ nepieciešams ieguldīt lieku darbu un laiku, arī MK noteikumi tapt nespēja:)

Tostarp vel viens UK projekts: http://www.openpsi.org/

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Ierēdnis 2.0: Uz interneta malām. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.