Laikraksta Guardian datu noliktava


Iepriekš es jau minēju vairākas iniciatīvas - valstiskas un privātas, lai padarītu dažādus valsts datus pieejamus jebkuram interesentam, turklāt formātos, kurus var apstrādāt un izmantot dažādām vajadzībām.

Savukārt šodien uzgāju britu laikraksta Guardian jau martā atklāto datu noliktavu un datu blogu - lai žurnālistu apkopotie dati neaizietu nebūtībā līdz ar kārtējās avīzes nopublicēšanu, visi izmantotie dati tiek publicēti vienuviet. Laikraksts nepretendē uz statistikas biroja lomu, bet piedāvā pieeju statistikas datiem no visas pasaules, kurus uzskata par interesantiem un izpētīšanas vērtiem. Lai datus būtu vieglāk atjaunot, kā arī piedāvātu tos izmantot interesentiem, tie tiek glabāti Google Docs formātā.

Lūk, vēl viens praktisks piemērs, kā dati itin viegli var kļūt pieejami. Turklāt - bez valsts struktūru līdzdalības.

Raksts, kas šodien piesaistīja manu uzmanību, bija par atalgojumu valsts pārvaldē Lielbritānijā - sākot ar Karalieni un BBC raidījumu vadītāju Džonatanu Rossu, kas pelna 6 un 7 miljonus mārciņu gadā, beidzot ar māsiņām un skolotāju palīgiem, kuru algas nepārkāpj 12 tūkstošus gadā. Šie dati nokļuvuši Guardian redzeslokā, jo arī Lielbritānijā tiek spriests par izdevumu samazināšanu valsts pārvaldes darbiniekiem - Lielbritānijas publiskajā pārvaldē šobrīd strādājot vairāk nekā 6 miljoni darbinieku, kas ir vairāk nekā 20% no visiem strādājošajiem.

Lūk arī vizualizācija, ko piedāvā datu blogs.
Public sector what we pay

Ja ir interese uzzināt vairāk:
Guardian datu noliktava http://www.guardian.co.uk/data-store
Guardian datu blogs http://www.guardian.co.uk/news/datablog
Guardian datu noliktavas tviteris jaunumiem http://twitter.com/datastore
Guardian datu noliktavas Flikr grupa vizualizācijām http://www.flickr.com/groups/1115946@N24/
Guardian Open Platform servisi http://www.guardian.co.uk/open-platform

1 komentāri:

A1Noliktava teica...
2015. gada 10. marts 13:38

Cool šito nemaz nezināju.

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Ierēdnis 2.0: Uz interneta malām. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.