Veselības reforma Obamas gaumē


Jau kādu laiku ASV politiskajā dienas kārtībā ir veselības aprūpes/apdrošināšanas reforma, ko iniciējis ASV prezidents Baraks Obama. Jāsaka gan, ka iesāktajai reformai trūkst atbalsta ne tikai Obamas opozicināru (republikāņu) frontē, bet pat savējo (demokrātu) rindās. Tomēr Obama turas pie savas iniciatīvas, un dara visu, lai reformu izdotos īstenot. Un te sākas stāsts, kas šķita interesants man.

Pirmkārt jau, reformai ir atsevišķa mājas lapa (HealthReform.gov), kur smelties informāciju par to. Tomēr arī pats prezidents un viņa komanda aktīvi strādā, lai gūtu atbalstu reformai. Baltā Nama blogā var daudz un dikti lasīt par vēstulēm nozares organizācijām, dažādām sanāksmēm, tikšanām un preses konferencēm. Tomēr liels uzsvars tiek likts uz tiešu saziņu un mijiedarbību ar sabiedrību - izmantojot sociālās platformas/tīklus/rīkus Obamas komanda informē par paredzēto reformu, diskutē ar sabiedrību un atbild uz dažādiem iedzīvotāju jautājumiem, tā mēģinot kliedēt satraukumu un gūt atbalstu.

Jau kādu brīdi tiek organizētas (un, piemēram, šo pašu brīdi notiek) virkne diskusiju, kas tiešsaistē redzamas internetā, ar iespēju komentāru formā pievienot arī savus jautājumus. Diskusijas tiešraidi var vērot Baltā nama mājas lapā vai īpašā Facebook sadaļā. Nemaz nerunājot par to, ka pēc pasākumiem ir pieejami ieraksti, tos piedāvā arī lejuplādēt.

Vēl, lai mobilizētu senatorus, kuriem jāpieņem lēmumus, Obama aicina iedzīvotājus uzrakstīt twītu sava štata senatoram, aicinot atbalstīt veselības apdrošināšanas reformu. Prezidenta mājas lapā ir piedāvāts rīks, kas apvieno Google maps iespējas un Twitter iespējas. Ievadot savas dzīvesvietas pasta indeksu, tiek sagatavots twīts atbilstošās vietas senatoram ar aicinājumu atbalstīt reformu. Atliek vien nospiest "UPDATE". Lapā, Google kartē var redzēt arī ienākošos twītus.

Savukārt šodien Baltais Nams atvēris jaunu mājas lapas sadaļu - Reality Check. Tajā dažādus mītus apgāž un neskaidrības par reformu izskaidro jomas profesionāļi. Tāpat tiek piedāvāta biežāk uzdoto jautājumu sadaļa un visi interesenti tiek aicināti uzdot savus jautājumus.

Protams, arī pats prezidents iknedēļas uzrunās, skatoties Tev acīs, aicina atbalstīt reformu.

Es nezinu, kas ir tā reforma, man nav ne jausmas, kādi ir tās plusi un mīnusi, es nevaru izteikt tai atbalstu vai kritizēt Obamu un visu viņa reformu. Bet pat pavirši (ne)sekojot ziņām no ASV, es esmu ievērojusi centienus, ar kādiem Obama mēģina iesaistīt un pārliecināt sabiedrību.

Es, pat pastiprināti pievēršot izmanību, īsti neredzu centienus iesaistīt vai pārliecināt sabiedrību par kādiem lēmumiem no mūsu valdības. Diemžēl. Pat, ja valdības darbības deklarācijā ir ierakstīts uzdevums - "Sabiedrības atbalsts un piedalīšanās krīzes pārvarēšanai, sadarbojoties ar valdības sociālajiem partneriem un informējot sabiedrību par pieņemtajiem lēmumiem."

0 komentāri:

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Ierēdnis 2.0: Uz interneta malām. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.